GA VEILIG EN VOORBEREID HET NATUURIJS OP!

Koop een VEILIGHEIDSSET voor uw veiligheid op NATUURIJS!

Tips Voor Veilig Schaatsen op Natuurijs
Veiligheids- middelen
Hoe kom je uit een Wak
IJslezen
Contact en Links
IJs Foto's
Info voor Verenigingen

Laatste update:

04-01-2022


De Natuurijsveiligheidsset

De natuurijsveilgheidsset bestaat uit een veilig opgeborgen maar makkelijk te pakken priem en een werptouw. De set is compact en licht (120 gram).


Op het ijs heb je werptouw en ijspriem altijd bij de hand om direct te kunnen gebruiken. Door de dop op de ijspriem kun je deze veilig om de nek dragen (zie foto). Bij een valpartij kan de priem je niet per ongeluk verwonden. Je draagt de priem bovenop je kleren of onder de buitenste laag. Als de priem in de hectiek uit je handen valt kun je hem via het verbindingskoordje weer terughalen. Het werptouw berg je op in een jaszak waar je eenvoudig bij kunt. Je moet het touw zo opbergen dat het niet in de knoop komt te zitten. Handig is bijvoorbeeld om het in het plastic sluitzakje te laten zitten.

Zie verder: Door het ijs gezakt, uit een wak komen?

Een mens kan het steenkoude water vlak onder het ijs niet echt lang verdragen. Dus snelheid is geboden. Vandaar dat het belangrijk is om reddingsmiddelen bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je de veiligheidsset bij je schaatsen hebt liggen, zodat je de set niet vergeet mee te nemen op natuurijs. Eigenlijk is het meenemen van een veiligheidsset even vanzelfsprekend als het dragen van de veiligheidsgordel in een auto.

Er bestaan sets met twee priems. Twee priems zijn niet nodig. De ervaring leert dat ййn priem voldoende is. Het ijs is nat en glad, jij zelf ook. En je ligt op gelijke hoogte. Je hebt maar weinig greep nodig om je op het ijs te trekken. Maar zonder priem, met je handen of met je handschoenen alleen, krijg je bij al die gladdigheid geen/te weinig grip. Met ййn priem heb je bovendien je andere hand vrij om kleren die nat geworden zijn en in de weg zitten weg te schuiven of iets dergelijks. Een tweede losslingerende priem kan gevaar opleveren.